
Bir işe başvurmayı düşünüyorsanız yada kariyer değişikliği planlarınız varsa titizlikle hazırlayacağınız etkili bir CV ile diğer adaylardan öne geçmeniz mümkün. Kendinizle ilgili vereceğiniz doğru ve güncel bilgiler, CV formatının düzgün hazırlanması, doğru gramer ve imla kullanımı, uzun ve gereksiz bilgilerden kaçınılarak oluşturacağınız bir CV ile işe alım sürecinde diğer adayları geride bırakabilirsiniz. Pozisyonlar farklı olsa da her CV’de olması gereken ortak bölümler bulunmaktadır.
Ön Yazı Yazmak
CV hazırlarken uygun uzunlukta bir ön yazı yazmak sizi diğer adayların önüne geçirecektir. CV’nizin önüne geçmeyecek şekilde yazılan, deneyimlerinizi kısaca anlatabileceğiniz, dikkat çekici ve işverende CV’nizi okuma isteği uyandıracak bir ön yazı size artı puan kazandıracaktır.
Fotoğraf Eklemek
CV’ye profesyonel bir kişi tarafından çekilmiş bir resim koymak.
Kişisel Bilgiler
Ad, soyad, doğum tarihi, ev/cep telefonu, güncel kullanılan e-mail adresi, sürücü belgesi, medeni durum, askerlik durumu, seyahat engeli bilgilerinin yazılması.
Eğitim Durumu
Son okuduğunuz eğitim kurumundan başlanarak yazılması gerekmektedir. Üniversite ismi, başlangıç-bitiş yılı, fakülte ismi, bölümün adı varsa teziniz ya da projenizle ilgili bilgi verebilirsiniz. Daha sonra lise, ortaokul, ilkokul bilgilerinizi ekleyebilirsiniz.

Bilgisayar Bilgisi Belirtmek
İşletim sistemleri, kullanılan ofis programları ve mesleğinizle ilgili gereken bilgisayar bilgilerinizi belirtin.
İş Deneyimi
Son çalıştığınız iş yerinizden başlayarak yazılması gerekmektedir. Çalıştığınız şirket adı, işe başlangıç- bitiş yılı, çalışılan departman/pozisyon adı, varsa staj deneyiminizi ve süresini belirtin. Mesleğinizle ilgili bir başarınız yada projeniz varsa bahsedin.
İlgi Alanları
Kitap okumak, müzik dinlemek gibi klişelerden kaçının. Sizin yazacağınız daha incelikli, detaylı ve farklı dallarda kazandığınız başarılar, yaptığınız başkanlıklar, kaptanı olduğunuz spor dalları gibi nitelikler sizin daha etkileyici görünmenize yol açacaktır.
Ödüller/Başarılar/Seminerler
Eğitim ve iş hayatında katıldığınız seminerler, kişisel gelişim kursları, aldığınız ödüller, kazandığınız başarıları belirtin. Böylece sizi diğer adaylardan ayıracak özellikleriniz sizin öne çıkmanıza neden olacaktır.
Referans Belirtmek
Kendi mesleğiniz için referans belirlemeyi unutmayın ve güncel iletişim bilgilerini ekleyin. Referans olarak belirlediğiniz kişilere onları CV’nize eklediğiniz belirtin. Bu referanslar sizi işverene daha güvenilir gösterir.
Özgün ve etkileyici bir CV hazırlamak için klişelerden uzaklaşarak kişisel becerilerinizi ve niteliklerinizi belirtmek, size özgü becerilerinizi yazmak sizi her zaman diğer adaylardan öne çıkaracaktır. Önemli olan son bir nokta ise CV’nizi A4 kağıdına yazmak ve CV’nizin 2 sayfayı geçmemesi gerektiğidir. Kolay okunan yazı karakterleri seçilmelidir. Gereksiz ve uzun bilgilerden kaçınarak, kısa ve vurucu cümlelerle, mesleğinizle ilgili kullanacağınız teknik terimlerle işvereni daha çok etkileyebilirsiniz.